неділю, 22 жовтня 2017 р.

Що означає слово "бербелити"?

Willi Hess Таке враження, що не стане тих, чиї батьки пережили голодомор - і забудуть люди багато слів. Бо ніколи не чули їх від батьків, на Слобожанщині. Сумно. Кляті комуняки зробили таки свою чорну справу.
Бербелиця - невелика діжка, де тримали молочні продукти, як зараз називають набіл та сири. А могли й налити паленки, самогону. Може слово бербелити означало "пити багато, як із діжки". А може просто виготовляти оті самі бербелиці. Слово чув у дитинстві від матері, бербелицю бачив, бо мати не підпускала, аби пустуючи не вимазюкали із сестрами. Як і до сепаратора, що ним знімали вершки. Аби не зламали. Але спитати зараз, що воно означало, оте бербелити, вже давно ні в кого.


Згадав смак топленого сиру, що його мати робили повну бербелицю. Звичайний сир, перетоплений із содою у стовбуні над баняком. Зараз це називається "водяна баня". Жалюгідна копія при савєтах називалась "плавлений сирок Віола". Але не зрівняти із домашнім, власного приготування.

На знимці із Всемережжя не "бербелиця", а діжка для хліба. Вона , очевидно малє свою неповторну назву. Зрозуміло, що з певних причин знимки "бербелиці" поки що нема. В.Х.
Іван Бережний Щиро дякую пану Віллі Хес за таку гарну відповідь. Все саме так і було. В бербелицю наливали і оковиту. Прадід розповідав що було таке. І бербелити -вживати оковиту без міри, як із діжки. І їжа тоді мала гарний смак та була корисна. Смак бабусиного хліба і досі в серці.

Немає коментарів:

Дописати коментар