вівторок, 30 травня 2017 р.

У Кропивницькому фермери закликали зупинити рейдерство

Кілька сотень фермерів влаштували сьогодні протест під стінами обласної адміністранції в Кропивницькому. Люди вимагали зупинити рейдерські захоплення. На центральну площу міста вони з'їхалися з усієї області. Останньою краплею для аграріїв стала спроба захоплення фермерського господарства в селі Бережинка, яка напередодні закінчилася стріляниною.

Центр Кропивницького, десята ранку. Фермери збираються на заплановану акцію протесту. Утім, поліція просить людей звільнити площу, мовляв, надійшов дзвінок про замінування. Ті - обурюються.
За п'ятнадцять хвилин - поліцейські залишають площу: інфомація про замінування - не підтвердилася. Кілька сотень фермерів, які з'їхалися з десяти районів області, знову збираються на пікет. Вони обурені останніми подіями в Бережинці.
Нагадаємо, два дні тому протистояння між старим і новим власниками фермерського господарства - закінчилися стріляниною з мисливських помпових рушниць. Троє поранених, шістьох - затримали. Поліція з'ясовує, хто стріляв.
"Люди які хлібороби по житті вони відчувають себе в чомусь заручниками ситуації. Я не скажу яка правота там чи там, але рейдерські захоплення це вже в нас стандарт", - говорить Олексій Цокалов, фермер з Бобринецького району.
Повернути повноваження вирішення земельних питань органам місцевого самоврядування, звільнити правоохоронців та чиновників, під прикриттям яких проходять рейдерські захоплення, позбавити ліцензії охоронні фірми, які беруть участь у захватах. Ці та інші вимоги сьогодні під час мітингу - озвучили фермери.
"На сьогодні кожен нотаріус має доступ до державного реєстру, яке право він має вносити в установчі документи без власника? це все співучасники цього злочину, не несуть ніякої відповідальності", - говорить Віктор Квашук, фермер з Гайворонського району.
Свої вимоги фермери виклали в резолюції. Її спробували вручити особисто губернатору області - Сергієві Кузьменку. Проте до облдержадміністрації активістів пускають не одразу.
Згодом двері таки відчиняють. Губернатора на місці немає, резолюцію передають секретареві. Фермери попереджають: якщо рейдерські захоплення в області - не припиняться, організують всеукраїнську акцію протесту.

Немає коментарів:

Дописати коментар