неділю, 29 січня 2017 р.

Правова невизначеність руйнує демократичну державу

У зв'язку з організацією ветеранами-добровольцями блокади залізниці транспорту з товарами для ЛНР-ДНР в суспільстві запахло сіркою. Може виникнути неабиякий скандал з непередбачуваними наслідками. По ходу справи утворилося дві непримиренні секти або партії - назвемо їх так: партія законників і партія справедливості.
Справедливці в камуфляжах блокують «бізнес на крові» і говорять про підтримку їх акції військовими і суспільством. Законники засуджують їх «незаконні дії», порушують кримінальну виробництво і поширюють популярну версію: «Це піар!». Однак, схоже, вичікують, бо не можуть не розуміти, що знаходяться в двозначній ситуації: закон і влада не можуть захищати контрабанду і тероризм.

Тим часом, сам цей конфлікт - лише зовнішнє вираження глибинної проблеми правової невизначенності, невизначеності основного збройного конфлікту на сході України. Війна, що не названа війною політичним і правовим мовою, деморалізує суспільство і армію, генерує контрабанду і корупцію, робить нормою правовий нігілізм і державну брехня, а загиблих і покалічених на війні, переселенців-біженців принижує і дискримінує. Зате в медійному просторі набирають популярність безвідповідальні балаболи- «миротворці», на кшталт Савченко і Мураєва, нібито опонуючи «партії війни».
Справа дійшла до того, що військова агресія Росії в Криму і Донбасі штучно розводяться як різні операції, ніяк не пов'язані між собою, в тому числі і в правовому відношенні. У Криму, мовляв, військова окупація і анексія, а в Донбасі - збройний конфлікт місцевого значення, підтриманий неофіційними російськими силами і тому не має характеру збройної агресії.
Ну, це все одно, як якби в 1941-45-му війна була тільки там, де проїхала на танках дивізія Гудеріана і вийшла з кімнати піхота Паулюса. А вже у всякому разі за Волгою війни і «не було» зовсім. І для Сибіру Гітлер не окупант. І якби тоді (пофантазуємо!) З'явився у Сталіна якийсь «оппоблок» і деякі Бойки-Мураєви змогли хоч один раз презирливо вякнуть про «партію війни» - на адресу тих, хто, падаючи від втоми у верстатів, кували перемогу там, в тилу , - ви знаєте, де б вони були в той же день. Під час війни весь народ - партія війни!
І ось сьогодні в цій гібридної розмитості критеріїв добра і зла вже спеціально створене міністерство з питань окупованих територій і тимчасово переміщених осіб (МінТОТ) в особі заступника міністра Г. Туки різко засуджує дії патріотів-блокаторів і підводить під цей осуд «міжнародне право». Мовляв, в Криму, так, визнаємо - окупація, там окупант створив свої органи влади і несе повну відповідальність за організацію соціального життя населення. Нам же легше.
А в Донбасі - Росія не окупант, вона лише здійснює «ефективний контроль» за сепаратистами і тому, якщо коли і буде міжнародний суд, вона понесе покарання за порушення міжнародного гуманітарного права. Але Україна сьогодні несе відповідальність за все, що на цій території не підпадає під юрисдикцію Женевських конвенцій. І тому - не заважайте, блокатори, нам збирати гроші «на відновлення Донбасу»!
Так, у справі "Нікарагуа проти США" Міжнародний суд ООН визнав (рішення від 27 червня 1986 г.), що США здійснювали «ефективний контроль» за антиурядовими силами в такій мірі, що це могло б служити підставою для кваліфікації нікарагуанських контрас як сил, що діють при підтримці уряду США. І тому, хоча це не був міжнародний конфлікт, суд визнав вину і відповідальність США. Цей же правовий критерій потім був застосований для характеристики конфлікту в Боснії і Герцеговині.
І Україні цей прецедент ще стане в нагоді. А МінТОТ варто було б якщо і тягнути сюди за вуха міжнародне право, то не стільки для пошуку грошей (на будівництво велодоріжок!), Скільки для якнайшвидшого вирішення «питань тимчасово окупованих територій» - шляхом сприяння ефективному правовому визнанню Міжнародним судом Росії агресором, накладення на неї репарацій і позбавлення її права вето в Раді Безпеки ООН на підставі ст. 27 Статуту ООН.
Здається, що в інтересах «відновлення Донбасу» і визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду (і приєднання до Статуту МКС) - щодо злочинів, здійснених на її території у зв'язку з даними збройним конфліктом (починаючи з анексії Криму), відповідно до ст. 12 (3) Римського статуту. Це могло б гарантувати Україні незалежне і неупереджене правосуддя (в тому числі по злочину агресії у відповідності зі ст. 8-біс).
Дивишся, при такій програмі дій цього міністерства, зрозуміло, в інтересах відновлення Донбасу, була б і інша програма взаємодії з Громадської радою при міністерстві: ті громадські організації, які дійсно мають справу з жертвами війни, мають і факти, що підтверджують агресію Росії.
А для такої правової оцінки на сайті міністерства нехай Г. Тука вивісить ще один дуже важливий документ умент - Резолюцію 3314 (XXIX) Генеральної Асамблеї ООН від 14 грудня 1974 року народження, статтею 3, пунктом g) якої встановлений один з ознак агресії - "засилання державою або від імені держави збройних банд, груп, іррегулярних сил або найманців, які здійснюють акти застосування збройної сили проти іншої держави ".Таких фактів - вагон і маленький візок. Справа за державним підходом, якого немає і не передбачається, якщо правова невизначеність в умовах війни продовжиться - в інтересах зрадників і колаборантів.
Знимка 5 канал

Немає коментарів:

Дописати коментар