пʼятницю, 28 серпня 2015 р.

В літописах відлуння твоїх кроків ...




Під такою назвою 27 серпня 2015 року в Державному архіві Тернопільської області відкрилася документальна  виставка присвячена Дню міста Тернополя.
Автор експозиційного плану виставки головний спеціаліст держархіву області Тетяна Маркевич. На відкритті виступив Віктор Шумада виконуючий обов’язки керівника апарату Тернопільської обласної державної адміністрації, він передав до архіву ювілейну монету номіналом у 5 гривень до 475-річчя Тернополя. Відкрив виставку директор архіву кандидат історичних наук Федір Полянський.



В 2015 році виповнюється 475 років з часу першої писемної згадки про місто Тернопіль. З нагоди цієї події працівники держархіву Тернопільської області підготували виставку «В літописах відлуння твоїх кроків...».
Документи про минуле міста зберігаються у таких фондах держархіву, як «Тернопільський міський магістрат», «Тернопільське воєводське управління», «Тернопільське повітове староство», «Тернопільське міське управління», «Тернопільська міська управа» та багатьох інших. Документи з цих фондів і стали основою експозиції виставки, яка складається з кількох розділів і висвітлює чимало цікавих фактів з історії міста в період ХІХ-ХХ ст.
В першому розділі виставки можна ознайомитись з матеріалами про Тернопіль, які були опубліковані у тематичних виданнях та часописах ХІХ ст. Цікавою є публікація Леона Фінкеля із «Щорічника Тернопільського наукового гуртка» за 1892 рік, з якої можна дізнатись, яким був Тернопіль в далекому 1672 році. В цьому ж виданні вміщено план м. Тернополя 1797 року, який був складений окружним інженером бароном Антонієм Посареллі. Відомості про місто можна почерпнути із статті «О церквах и самом Тернополе», вміщеній в львівському часописі «Зоря Галицька» за 1852 рік. Невідомий автор розповідає про історію Тернополя другої половини ХVІ-ХVІІ ст.










З довідки повітового начальника про м. Тернопіль станом на 24 жовтня 1914 року можна довідатись про кількість жителів (34 тис. чол.), будинків, установ, навчальних закладів, товариств, магазинів, кінотеатрів, тощо.
Експонуються також: статути магістрату за 1896 р. та міського управління за 1928 р.; список вулиць міста станом на 1926 рік та список блоків будинків та дільниць міста станом на 1934 р.
Про те, як змінювались межі міста в 20-30-х роках ХХ ст. можна дізнатись, ознайомившись з протоколом засідання Тернопільського повітового староства про умови прилучення гміни Загребелля до м. Тернополя від 22 березня 1924 р. (територія була приєднана до міста в грудні 1925 р.) та справою про прилучення території Нового світу до м. Тернополя, так як в цьому напрямку місто розбудовувалось (офіційно Новий світ був приєднаний до міста з січня 1937 р.).
Найдавніші документи, що розповідають про організацію міського самоврядування, стан господарства, торгівлі, освіти можна відшукати у фонді «Тернопільський міський магістрат», який охоплює період з 1816 по 1918 рр.
В експозиції першого розділу виставки представлено багато документів з цього фонду. Можна ознайомитись з діяльністю керівників Тернополя, адже у кожного з них були певні заслуги перед містом. Зокрема, експонуються документи часів посадництва В. Лучаківського. За його управління в Тернополі облаштовується вуличне освітлення, каналізаційна мережа, впорядковуються сквери і вулиці, про що свідчать документи про електрифікацію міста (1896 р.), схема каналізації міста ( від 5 лютого 1900 р.), різноманітні оголошення магістрату.
Наявні також документи про культурно-освітнє життя, зокрема: про надання ліцензії для кінотеатру «Поділля» (1922 р.) та список кінофільмів, які демонструвались в кінотеатрі в 1931 році, інформація повітового староства про діяльність українських театрів в м. Тернополі (вказано коли перебував в місті кожен театр з квітня по вересень 1937 р.); про видачу коштів на будівництво вищої реальної школи в м. Тернополі (1900 р.), про відкриття приватної жіночої гімназії Українського педагогічного товариства (1926 р.).
Серед документів другого розділу виставки, який висвітлює період тимчасової німецької окупації та визволення міста, експонуються: списки власників підприємств м. Тернополя станом на 1941 р., план наступальної операції, список осіб офіцерського, сержантського і рядового складу 117 гвардійської стрілецької дивізії, які загинули в боях при визволенні міста та поховані на його території, світлини та оголошення.
У наступному розділі експозиції представлена копія Указу Президії Верховної Ради СРСР про зміну назви міста Тарнополя на Тернопіль, від 9 серпня 1944 р. Експонуються також: постанова міськвиконкому про затвердження проектного завдання на забудову центру міста і будівництво Обласного музично-драматичного театру (від 27 липня 1946 р.), документи про хід будівництва залізничного вокзалу (1951 р.), про відкриття ново-спорудженого парку і присвоєння йому імені Т. Г. Шевченка (13 липня 1953 р.).
Зацікавлять відвідувачів документи про знесення приміщення церкви по вул. Островського (рішення облвиконкому від 15 вересня 1962 р.).
Поряд розміщенні документи про будівництво Тернопільського бавовняного комбінату в 1964 р., наказ про організацію Тернопільського фінансово-економічного інституту в 1970 р.
З історією Тернополя можна також ознайомитись переглянувши історико-краєзнавчі нариси, путівники. Про давній Тернопіль, крізь призму історії вулиць і визначних будівель, можна довідатись з книги Л. Бойцун «Тернопіль у плині літ» (2003 р.).




Завершують експозицію виставки матеріали присвячені сучасним подіям в Україні, які зберігаються у архівному фонді „Колекція документів про Героїв Небесної Сотні, Революції Гідності та бійців з Тернопільщини, які загинули в зоні антитерористичної операції”. Також представлені фотографії працівника архіву, і волонтера громадської організації «Схід та Захід єдині» Ігоря Крочака, зроблені ним під час рейдів в зону бойових дій, на них зафіксовані  наші бійці-земляки тернополяни та уродженці області що перебувають зараз на сході України.
З плином часу місто змінилось, але хочеться, щоб і тепер всі хто відвідає виставку дізнались хоча би деякі моменти його колишнього життя.

Тетяна Маркевич, головний спеціаліст Держархіву Тернопільської області.


Фото Ігоря Крочака

Немає коментарів:

Дописати коментар