вівторок, 25 серпня 2015 р.

Звернення Історико-краєзнавчої ради Тернопільщини до голови Тернопільської обласної державної адміністрації Барни С.С.


Шановний Степане Степановичу!
Державний архів Тернопільської області розпочав свою роботу в жовтні 1939 року в будівлі Домініканського монастиря, архітектурної пам’ятки XVIII ст., яка належала римо-католицькій громаді м. Тернополя. В даному приміщенні архів перебуває і сьогодні.

З моменту свого заснування архів стає одним із центрів наукового, культурного та духовного життя міста та області, установою, яка допомагає громадянам у вирішенні соціально-правових питань.
В читальному залі архіву науковці, студенти можуть познайомитись з документами з історії нашого краю починаючи з XVI ст. і до сьогоднішніх днів, також отримати висококваліфіковану консультацію.
Значно збільшилось навантаження на працівників архіву з моменту утворення незалежної Української держави. Цьому сприяло розсекречення документів з історії національно-визвольних змагань, з історії комуністичної партії, соціальні ініціативи керівництва країни які привели до значного збільшення кількості запитів. Якщо на 01.01.1992 року на державному зберіганні знаходилось 561188 одиниць зберігання, то на 01.01.2015 року їх чисельність зросла до 726950 одиниць зберігання плюс 9167 одиниць зберігання з особового складу. Кількість документів збільшилась, а штатна чисельність працівників архіву з 45 штатних одиниць у 1992 році, зменшилась до 31 штатної одиниці після останнього скорочення в квітні 2014 року.
Згідно наказу Державного комітету архівів від 13.01.2004 року № 4 „Про затвердження Нормативів чисельності основного персоналу державних архівів”, кількість штатних працівників в 31 одиницю, є критичною.
Також аналіз виконання плану за 2014 рік показав значне перевиконання всіх основних показників, що порушує „Типові норми часу і виробітку на основні види робіт, що виконуються у державних архівних установах” і приводить до значного навантаження на одного працівника.
Якщо окремі види робіт можна корегувати, то кількість заявників і відвідувачів, приймання документів ліквідованих установ – ні.
Відсутність власного приміщення, зменшення, згідно розпорядження голови ОДА від 27 липня 2015 року № 454-од, штатної чисельності працівників обласного архіву до 20, унеможливить виконання архівом своїх безпосередніх функцій: приймання та зберігання документів Національного архівного фонду, їх використання та публікацію, а головне своєчасно задовільняти соціально-правові потреби громадян, які не дублюються іншими установами.
Враховуючи все вище сказане, і те, що професія архівіста є, в якійсь мірі, рідкісною, Історико-краєзнавча рада просить Вас зберегти існуючу штатну чисельність працівників архіву і не допустити занепаду архівної галузі в області.
Ми звертаємось до Вас не тільки, як до голови ОДА, але як і до історика, людини, яка добре розуміє роль та значення архіву у збереженні історичної спадщини українського народу, у формуванні національної пам’яті та єдності української нації.

З повагою,
члени Історико-краєзнавчої ради:
Бармак Микола, доктор історичних наук;
Бірчак Володимир;
Волянюк Сергій;
Дацків Ігор, доктор історичних наук;
Деревінський Василь, доктор історичних наук;
Гомотюк Оксана, доктор історичних наук;
Гуцал Петро, кандидат історичних наук;
Кіцак Володимир, кандидат історичних наук;
Костюк Степан;
Крупа Любомир, кандидат історичних наук;
Мороз Володимир;
Мисько Володимир, кандидат історичних наук;
Лазарович Микола, доктор політичних наук;
Окаринський Володимир, кандидат історичних наук;
Петришина Ольга, кандидат філологічних наук;
Полянський Федір, кандидат історичних наук;
Петровський Олександр, кандидат історичних наук;
Пукач Володимир;
Скакальська Ірина, доктор історичних наук;
Стародубець Галина, доктор історичних наук;
Стоцький Ярослав, доктор історичних наук;
Тиліщак Володимир, кандидат історичних наук;
Уніят Віктор;
Юрик Юрій, кандидат історичних наук.

Немає коментарів:

Дописати коментар